Ze smakiem serwujemy stół: dobór naczyń, sztućców i dodatków [stylowe zestawy]

Przygotowując się do uczty lub uroczystej kolacji, całą uwagę zwracamy na menu. Ale bardzo ważna jest również dekoracja, a także pięknie podany stół. Prawidłowe ułożenie sztućców i ozdobnej zastawy na stole może wznieść recepcję na najwyższy poziom. Pięknie podane posiłki wzmagają apetyt. Nakrycie stołu to sztuka, która wymaga przestrzegania zasad i niuansów, ale nie jest tak trudna, jak mogłoby się wydawać. W procesie nakrycia stołu używane są sztućce - dowiedzmy się o tym wszystkiego.

Wybór naczyń

Nowoczesne naczynia są wykonane z różnych materiałów, ale tradycyjnie wykorzystuje się w nich wyroby z ceramiki i szkła, porcelany i fajansu. Wysokiej jakości naczynia porcelanowe są trwałe i eleganckie, a wyroby ceramiczne są mniej chronione przed uszkodzeniami mechanicznymi i wysokimi temperaturami.

Do nakrycia świątecznego stołu można użyć wyrobów ceramicznych, ale porcelana jest bardziej preferowana. Zaleca się zaopatrzenie się w duży serwis z antresoli, w tym około 40 pozycji. A ta kwota to czasem za mało. Również w tym procesie stosuje się porcelanowe plastry musztardowe, pieprzniczki, popielniczki, solniczki i wiele innych.

Naczynia ceramiczne cieszą się dużym zainteresowaniem, ponieważ są prostsze, oryginalne i higieniczne. Wyroby szklane praktycznie nie mają wytrzymałości, ale te naczynia są często używane do serwowania.

Na stół można położyć talerze wykonane z kolorowego szkła, lutowane z różnych kawałków lub czarno-białe. To podkreśli indywidualność i dobry gust.

Często w święta stawiają na stole i kryształowe naczynia. Zawsze i zawsze wygląda drogo i estetycznie.Kryształ to znak doskonałego smaku i bogactwa. Takie dania tworzą atmosferę ekstrawagancji i majestatu. Szklanki szklane i kryształowe są prawie zawsze używane do serwowania napojów.

Najwygodniejsze i najbardziej praktyczne zarówno w dużych restauracjach, jak iw domu są naczynia i przedmioty ze stali nierdzewnej. Produkty te nie tylko świetnie wyglądają, ale można je podgrzewać bez żadnych szkód.Wiele osób używa również produktów z tworzyw sztucznych do nakrycia stołu, niektóre z nich mogą zewnętrznie imitować szkło, wyglądają prosto, a jednocześnie nowocześnie.

Plastikowe talerze są oczywiście niedopuszczalne - trzeba szanować gości, ale niektóre dodatkowe elementy są nawet bardzo akceptowalne.

Zestawy

Obecnie istnieje ogromna liczba różnych zestawów do nakrycia stołu. Niektóre mogą zawierać do 35 rodzajów samych płyt.

Typowy zestaw powinien zawierać:

  • miski do zupy;
  • naczynia do sałatek i przekąsek;
  • talerze do ciasta;
  • filiżanki z małymi spodeczkami;
  • miska na cukierki;
  • menażeria.

Na stole można postawić półkę - serwuje owoce. Ten produkt składa się z kilku podstaw na jednej nodze.

Talerze

Talerz to dość młody temat. Przyjechała do naszego kraju w XV wieku. We Francji zaczął być używany dopiero w XIV wieku i wyróżniał się kwadratowym kształtem. W nowoczesnych nakryciach stołowych stosuje się wiele różnych talerzy. Rozważmy ich główne typy.

Typy

W zależności od menu, następujące rodzaje płyt mogą być umieszczone na stole w określonej kolejności:

  • Sala do serwowania.Ma dużą średnicę i jest dość płaski. Umieszcza się na nim inne talerze, przeznaczone na przystawki, zupy, dania główne. Zdjęte ze stołu tuż przed podaniem deseru.

  • Zupa.Głęboki, przeznaczony do serwowania pierwszych dań. Jeśli zupa nie zostanie podana, talerz zupy jest usuwany, a jego miejsce zajmuje pozycja z przystawkami. Zupę śmietankową podaje się na talerzu zupy, rosół i klarowną zupę podaje się w specjalnym gąszczu.

  • Ciasto.Ten talerz służy do chleba, grzanek i masła i jest umieszczony po lewej stronie talerza do zupy. Po prawej stronie na talerzu do ciasta kładzie się nóż do masła.

  • Mała jadalnia.Ta płyta jest używana do dań głównych, takich jak dodatki lub dania gorące z dodatkami.

  • Kolacja.Może różnić się rozmiarem, ale średnio jego średnica nie przekracza 31 cm. Na stole stawia się głęboki talerz, jeśli w menu jest makaron lub inny makaron.

  • Deser.Używany do serwowania deserów. Istnieją dwa jego rodzaje - płytkie i głębokie. Pierwsza jest potrzebna do deserów podawanych z sosami, druga - do owoców i głównie słodkich deserów.

  • Płyta chłodząca.Prezentowany w formie muszli i przeznaczony do sałatek, gulaszu, ostryg.

  • Menazhnitsa.Umieszczane na stole, jeśli w menu znajduje się fondue, niektóre rodzaje sałatek, dodatki.

  • Talerz rybny.Najczęściej ma wydłużony kształt, np. w kształcie ryby, i jest przeznaczony do serwowania dań rybnych na stole.

  • Śledź.Podobny do talerza rybnego, ale mniejszy, umieszcza się w nim śledzie i konserwy rybne.

  • Talerz kawioru.Jak sama nazwa wskazuje, przeznaczony jest do serwowania kawioru, ma niewielkie rozmiary i średnicę.

  • Danie.To jest duży talerz. Jego kształt może być okrągły, owalny, kwadratowy. Służy do zimnych dań mięsnych, rybnych, drobiowych, kanapek.

  • Spodek.Mały płaski talerz, na którym można postawić filiżanki na herbatę lub kawę.

Wymiary

Wymiary talerza do serwowania to 40-50 cm średnicy, płytka jadalnia pokój talerz - od 24 do 32 cm, talerz na przekąski - 26-31 cm, naczynie - od 40 do 45 cm, średnica talerza do gry nie przekracza 12 cm. Długość talerza rybnego wynosi od 33 do 37 cm, a jego szerokość to - 23-26 cm

Formy

Tradycyjnie w najlepszych moskiewskich restauracjach można spotkać standardowe okrągłe talerze. Ale często w tych samych restauracjach dania podawane są na kwadratowych przedmiotach. W sklepach można kupić dania w postaci liścia, rozgwiazdy.Nowoczesna zastawa stołowa nie musi być standardowa, dlatego jest szeroko wykorzystywana do tworzenia ciekawych kompozycji.

​​

Przepisy nie zabraniają serwowania stołów z nietypowymi potrawami. Najważniejsze, że nie łamie stylu.

Na wideo:jak wybrać talerze: jaka jest różnica między porcelaną a ceramiką.

Znane firmy

W czasach współczesnych naczynia produkowane są wszędzie. Są to marki krajowe, firmy z Chin oraz producenci europejscy. Wśród asortymentu znajdują się również produkty dość wysokiej jakości. Są dobre i piękne produkty rosyjskich przedsiębiorstw. Możesz także kupić naczynia kuchenne high-tech.

Simax

Uwaga na ten produkt.Jest jednym z wiodących europejskich producentów. Firma została wielokrotnie wyróżniona certyfikatami. Osobliwością produktów jest specjalne żaroodporne szkło borokrzemianowe, z którego wykonane są wszystkie przedmioty.

Zestawy są uniwersalne - nie boją się stresu termicznego, można je wykorzystać do smażenia, pieczenia, kuchenek mikrofalowych, piekarników.

Simax to praktyczność, elegancki design, przezroczystość, odporność na działanie wysokich temperatur, brak szkodliwych zanieczyszczeń. Asortyment produktów ma wszystko, aby uzyskać piękną oprawę.

Koral

Przedsiębiorstwo to jest liderem wśród producentów krajowych. W asortymencie jest wszystko - od sztućców do gotowania różnych potraw po piękne i eleganckie kolekcje na święta.Firma produkuje wyroby z ceramiki, szkła, ceramiki szklanej. Katalogi zawierają ciekawe rodzaje artykułów herbacianych do wnętrz.

Produkty tej firmy są idealne na każdą okazję. Producent gwarantuje wysoką jakość produktów.

Lubiana

Wysokiej jakości naczynia porcelanowe produkowane są również w Polsce. To jest firma Lubiana.To najlepszy stosunek jakości do ceny. W asortymencie znajdują się wszystkie niezbędne artykuły, a także akcesoria do nakrycia stołu. Te zestawy pomogą Ci stworzyć najlepszy stół.

Inoxriv

Widelce i łyżki, noże i inne sztućce do nakrycia stołu, wyróżniające się europejską jakością, wyrafinowaniem i wyrafinowania są produkowane przez firmę Inoxriv.To włoska marka, która wytwarza towary we własnych fabrykach. Marka ma 65-letnią historię. Goście pokochają te produkty.

Kolorem

Psychologowie od dawna udowadniają, że kolor potraw, z których je się, wpływa na percepcję i apetyt. Wystarczy udać się do dowolnej restauracji i popatrzeć na kolor talerzy, na których serwowane są pyszne dania. Dowiedzmy się, jaki kolor wpływa na co.

Białe dania

Są to dania, które serwują najlepsze dania w każdej restauracji. Czemu? Biały kolor sprawia, że ​​każde danie jest bogatsze i smaczniejsze niż w rzeczywistości. Kolor nie zaburza doznań smakowych, nie powoduje odrzucenia.Białe dania nie są polecane tym, którzy naprawdę chcą schudnąć, a na dobry wieczór serwowanie do stołu białych potraw jest idealnym wyborem.

Naczynia czarno-białe

Rozwiązanie to nie posiada cech wersji czysto białej. Wcześniej z potraw czarno-białych jadali tylko członkowie rodzin cesarskich, ale dziś jest ona dostępna dla wszystkich.Kolor ten pochodzi ze Wschodu i został spopularyzowany poprzez ceremonie parzenia herbaty. Ta filiżanka była bardziej przystępna dla wszystkich grup ludności.

Jest tu mały sekret - przy pomocy tego konkretnego dania można otrzymać tabelę kilku opcji na różne okazje:

  • białe przedmioty nadają się na klasyczne święta;
  • czarny - na romantyczne kolacje lub przyjęcia;
  • Czarno-białe rozwiązania idealnie sprawdzą się na modne wakacje w orientalnych stylizacjach.

Wreszcie dania wyglądają bardzo atrakcyjnie i bogato na różnych tłach. Czarne tło sprawia, że ​​potrawa staje się tajemnicza, a białe tło ją rozjaśnia. Jeśli ozdobisz stół jasnymi papierowymi serwetkami, możesz uzyskać ciekawą kompozycję.

Opcje stylistyczne

Są to rozwiązania o specyficznym motyw - stół można zaaranżować na konkretne święta - Boże Narodzenie, Nowy Rok lub Wielkanoc. Wraz z takimi elementami zmienia się samo postrzeganie stołu i designu kuchni:

  • Zestawy na przyjęcia dla dzieci wykonane są z najbezpieczniejszych materiałów. Talerze obiadowe ozdobione są naiwnymi rysunkami - spowodują uczucie czułości nawet u osoby dorosłej.

  • Zielony komplet z naturalnymi motywami sprawdzi się w klasycznych kuchniach w stylu prowansalskim lub wiejskim. Bardzo przydatny będzie również obrus wykonany z naturalnych materiałów.

  • Do romantycznej oprawy kupowane są produkty w delikatnych odcieniach - są to blady róż, błękit nieba. Takie przedmioty bardzo korzystnie podkreślą wykwintny smak.

Stylowa zastawa stołowa

Do nakrycia stołu w minimalizmie i high-tech style dostępne w kolorach metalicznych lub ciemnych płytach kwadratowych.Urządzenia są również nowoczesne i technologiczne. Szklanki i dzbanki na wodę są zwykle wykonane ze szkła i mają lakoniczne kształty.

Modna zastawa

Zwykłe szkło znudziło projektantów - przemalowali je na wszystkie kolory tęczy.Talerze pomalowane na kolor indygo, kieliszki do wina w kolorze pierwszych wiosennych zieleni, wielokolorowe kieliszki są dziś modne.

Również nowe słowo w modzie kuchennej - asymetria. To nie jest mariaż fabryczny, ale jeden z najnowszych trendów w modzie. Filiżanki, talerze, spodki o nierównych krawędziach, niechlujne guzki zamiast uchwytów.Są nawet okulary o różnych krawędziach.

Kolejnym trendem jest złocenie. Teraz złota granica nie wystarczy. Wszystkie produkty są w całości pokryte metalami szlachetnymi. Nie możesz zabronić pięknego życia!

Naczynia w wstążce

Wstążka prezentuje produkty znanych marek, są to przedmioty do gotowania z Marmuru, Primapack, Pasabashe Bogram i inne. Możesz także zakupić zestawy Angel (dla dzieci) i Crystalex. Strona internetowa supermarketu oferuje szeroką gamę zestawów Luminarc.

Marmur
Crystalex
luminarc
Anioł

Sztućce

Żadne wakacje, obiad czy obiad nie są kompletne bez sztućców. Są różne dla różnych potraw. Rozważmy główne typy.

Typy

Urządzenia dzielą się na główne i pomocnicze. Te pierwsze obejmują stołówki, bary przekąskowe, rybne, deserowe i owocowe.Czasami dodawane są warianty oryginalnych dań. Urządzenia wykonane są ze srebra, stali nierdzewnej i innych materiałów.

Klasyczny zestaw to nóż stołowy, widelec i łyżka. Bar przekąskowy to widelec i nóż do przekąsek. W przypadku ryb oferowany jest specjalny nóż do ryb i widelec do ryb. Na świąteczny obiad w domu to wystarczy. W restauracjach można znaleźć egzotyczne urządzenia.

Na filmie:sztućce - jaka jest między nimi różnica.

Akcesoria do serwowania

Serwowanie to nie tylko talerze i widelce z nożami. To różne akcesoria. Dziś możesz kupić wyjątkowe świeczniki, serwetniki, lampiony, wiaderka do szampana, serwetki i wiele więcej. Te akcesoria sprawią, że Twój stół będzie wyglądał nie do odparcia.

To wszystko, co można powiedzieć o naczyniach. Pięknie nakryty stół przeniesie wakacje na nowy poziom. Podziel się metodami podawania w komentarzach.

Jakie naczynia nigdy nie wyjdą z mody (1 film)

Różne zestawy naczyń (48 zdjęć)

(41 9)
.