Pomysły na ustawienie stołu domowego: opcje na różne okazje | +88 zdjęć

Gościom w domu zawsze towarzyszą różne kłopoty. Za każdym razem chcesz się spotkać w oryginalny sposób i czymś zaskoczyć. Piękne nakrycie stołu, na które składają się pewne zasady etykiety, pomoże udekorować ucztę. Zadaniem każdej gospodyni jest dokładne poznanie wszystkich funkcji i uwzględnienie różnych niuansów. Ale nie wszyscy błyszczą wiedzą w zakresie dekoracji i nakrycia stołu. Ten artykuł ma na celu pomoc i pomoc w każdej sytuacji.

​​

Serwowanie w zależności od sytuacji

Rozpoczęcie dyskusji na temat wielu zasad, według których nakrycie stołu odbywa się własnymi rękami, należy zwrócić uwagę na podstawowe zasady stosowane w każdej sytuacji:

  • Naczynia do serwowania muszą być idealnie czyste i suche.
  • Na uwagę zasługuje obrus - musi być kolorowy i idealnie wyprasowany.
  • Zestaw naczyń musi być dokładnie taki sam dla każdego gościa.

Codzienne

Bardzo często obsługa w domu odbywa się według tej samej zasady.... Drobna zmiana ma miejsce, jeśli okazja jest świętem. Zasady nakrywania stołu różnią się w każdej konkretnej sytuacji. Oto kilka niuansów.

Na śniadanie

To świetny pomysł na rozpieszczanie rodziny ładnie podanym śniadaniem w weekend. Ale musisz być przygotowany na to, że nie jest to proste wydarzenie. Początkowo zaopatrujemy się w następujące elementy:

  • Stół należy przykryć obrusem pasującym do stylu pomieszczenia.Ostatnio modne stały się biegacze, które są paskiem tkaniny. Nie zajmują całego stołu, ale zajmują około jednej trzeciej.

  • Centralną pozycję zajmuje płaski talerz, na którym pięknie ułożone są jajka.W przypadku, gdy na śniadanie jest owsianka, na talerz stawia się głęboką miskę. Jasne wzory na naczyniach mogą Cię rozweselić.

  • Następna jest linia na sztućce.Po prawej stronie znajduje się nóż, którego ostrze zawsze patrzy na talerz. Obok kładzie się łyżkę stołową, a następnie łyżeczkę. Po lewej stronie połóż widelec z goździkami do góry, a za nim serwetkę. Po przekątnej po prawej stronie znajduje się filiżanka do kawy ze spodkiem i łyżką.

Dalej jest kolejka po jedzenie, ustawia się ją na stole w następujący sposób: grzanki, bułki lub kanapki na mały spodek po przekątnej w lewo tuż nad głównym talerzem, cukier w pięknej cukiernicy, dżem w rozecie (w obu przypadkach dołączona jest łyżka). Aby poprawić nastrój, umieść kwiaty w małym wazonie.

Na obiad

Nieodzownym atrybutem nakrycia stołu na obiad w domu jest elegancki obrus. Z dań na pewno będziesz potrzebować kilku talerzy, ponieważ na lunch podaje się kilka dań. Komplet płyt składa się z płytkiej i głębokiej. Umieść talerz do zupy na płaskim talerzu.Do serwowania zupy używa się wazy do zupy. Na stole zajmuje miejsce niedaleko gospodyni. W takim przypadku wygodniej będzie jej wlewać jedzenie na talerze.

Urządzenia układa się według zasady: nóż, łyżka do zupy podążają za sobą po prawej stronie talerzy, widelec po lewej stronie.

Jeśli przekąski są podawane na stole w potrawach, z których nie powinno się jeść, należy przygotować specjalne talerze z przekąskami. Olej podaje się w puszce lub na małym spodeczku. Mały nóż musi trafić do niego, ale z szerokim ostrzem.

Podczas obiadu dozwolony jest kieliszek wina. W takim przypadku butelka z napojem jest wcześniej otwierana i umieszczana na stole.

Na obiad

z przystawką i jednym daniem głównym.Potrzebujesz dwóch talerzy, które kładziesz jeden na drugim na stole. Po lewej musisz zapewnić dwa widelce, a po prawej dwa noże.

Zgodnie ze wszystkimi zasadami etykiety, musisz zacząć używać tych urządzeń, które są dalej od talerzy.

Następnie zdemontuj okulary. Umieszczono je po przekątnej w prawo w następującej kolejności:

  • dla wina;
  • na szampana;
  • na wodę lub sok.

Świąteczny

, które zostały opisane powyżej, ale mają cechy w warunki wystroju. Na przykład na Nowy Rok konieczne jest przygotowanie elementów, które są istotne w tym przypadku. Do świątecznej dekoracjitła pasują do wyobraźni i kreatywności.

Wyobraźmy sobie kilka sposobów, za pomocą których dokonuje się nakrycia stołu na każde święto:

  • Serwetki o odpowiednim temacie.Z ich pomocą do dekoracji stołu dodaje się pikanterii i dodatkowej świątecznej atmosfery. Jeśli popracujesz nad serwetkami i złożysz je w określony sposób, efekt będzie zupełnie inny. Możesz dodać do nich efektowne serwetniki i pierścionki. Jeśli nie ma ich w domu, możesz umieścić je w kryształowych kieliszkach.

  • Świece świąteczne.Z ich pomocą zapewniony jest romantyzm i powaga. Nie bój się, świece wyglądają wspaniale na świątecznym stole z jakiegokolwiek powodu. Tutaj musisz zwrócić uwagę na kolor świec. Dobór powinien być taki, aby współgrały z obrusem i naczyniami. Umiejscowienie świec na stole zależy od lotu wyobraźni gospodyni.

  • Figurki dekoracyjne.Te elementy mogą wzmocnić świąteczny wygląd stołu. Liczby są wybierane bezpośrednio do tematu wakacji.

Na wideo:Wystrój i ustawienie świątecznego stołu.

Porcja dla dwojga

Zjedzenie romantycznej kolacji we dwoje - co może być przyjemniejszego? Nawet jeśli mówimy o małżeństwie, to kolacja przy świecach przypomni Ci najprzyjemniejsze chwile w życiu rodzinnym.

Rozmieszczenie urządzeń jest obowiązkowe, ale na stole powinny znajdować się elementy, które w pełni podkreślają cel obiadu.Przy serwowaniu dla dwojga urządzenia ustawione są w taki sposób, aby uczestnicy imprezy znajdowali się naprzeciwko siebie.

Obsługa dla 4 osób

Przy ustawianiu stołu dla 4 osób należy przestrzegać wszystkich ogólnych zasad. Ale powinieneś zwrócić uwagę na to, jak posadzić gości przy stole.Uczestnicy posiłku powinni być umieszczeni w parach po przeciwnych stronach stołu lub po jednym z każdej strony.

​​​​

Pomysły na służbę

Chociaż podstawowe zasady etykiety są w każdym przypadku takie same, to jednak za pomocą pewnych niuansów i technik można urozmaicić dekorację stołu i podzielić go na określone kategorie.

Prosty

Nie trzeba wydawać dużo pieniędzy, żeby stół był pięknie udekorowany. Proste nakrycie stołu można ozdobić dość zwyczajną zastawą stołową.Jeśli jestjasne talerze i szklanki, wtedy możesz sobie z nimi poradzić. Nie jest źle, jeśli na stole są wielokolorowe naczynia.

Ostatnio dużą popularnością cieszą się zestawy o kontrastowej kolorystyce. Dzięki takim przyborom łatwiej jest w pewnym sensie stworzyć nastrój.

Jeśli naczynia w domu są po prostu białe, otrzymujesz klasyczną opcję serwowania. Wszystkie użyte elementy muszą być połączone, od obrusu po serwetki.

Piękna

Piękne nakrycie stołu jest zapewnione na specjalne okazje. Na przykład na urodziny dorosłych lub dzieci. Podobnie jak w innych przypadkach musisz zacząć od obrusu.Aby uzyskać piękną oprawę, konieczne jest odebranie oryginalnego produktu. Dobrze, jeśli w domu jest kilka rodzajów obrusów.

Aby uzyskać piękną kompozycję, możesz grać z kontrastem. Oznacza to, że jeśli obrus jest ciemny, używamy jasnych naczyń i odwrotnie.

Naprawdę piękny stół można uzyskać za pomocą akcesoriów do serwowania. Wiele osób używa produktów papierowych do dekoracji, ale efekt nie będzie taki sam.Konieczne jest użycie tekstyliów, które koniecznie będą nakładać się na wystrój obrusu.

Wielu producentów chwali się eleganckimi zestawami tekstyliów do serwowania. Konieczne jest zaplanowanie ilości w tempie jeden na osobę. Nie należy jednak całkowicie rezygnować z papierowych serwetek. Są również wybierane w jednym zestawie z tekstyliami.

Nowoczesny

Zresztą dekoracja stołu to cała sztuka. Pomysły mogą być różne i podpowiedzą, jak pięknie nakryć nowoczesny stół. Należy jednak niezmiennie przestrzegać podstawowych wymagań:

  • Stół nie może istnieć w oderwaniu od wnętrza pomieszczenia.
  • Prawidłowe, nowoczesne nakrycie stołu koniecznie nawiązuje do najnowszych trendów tamtych czasów.
  • Naczynia mogą mieć niestandardowy kształt lub nowoczesny design.
  • Uwzględnia się również powód zorganizowania obiadu lub kolacji.

Stylowy

Dekoracjastół w określonym stylu jest wykonywany, jeśli planowane jest przyjęcie tematyczne.Pamiętaj, aby wziąć pod uwagę kolor, kształt, fakturę przedmiotów oraz bezpośrednio materiały, z których wykonane są naczynia i akcesoria.

Różnorodne salaterki, sosy, czajniczki i tace są ułożone według wybranego stylu. Potrawy są również dobierane zgodnie z podanym stylem. Zwraca się uwagę, że nawet znajome danie z odpowiednio dobranymi potrawami można zaprezentować w oryginalny i stylowy sposób. Dlatego idee stylowego nakrycia stołu i kompozycji menu wywodzą się z tematu obchodów.

Oryginał

Czasami dusza prosi o oryginalne nakrycie stołu... W tym przypadku potrzebne są wszystkie tradycyjne zasady i zaczynamy eksperymentować ze wszystkim, co jest pod ręką. Zmień kolory i tekstury.Kontrastujące talerze ułożone jeden na drugim wyglądają oryginalnie, podobnie jak niezwykle złożone serwetki.

Drobne elementy dekoracyjne również dodadzą oryginalności.Jeśli na dworze jest jesień, spróbuj odzwierciedlić to na swoim biurku. Na przykład możesz zrobić tost w kształcie liścia klonu. Na stół noworoczny przygotowujemy choinki i płatki śniegu.

Podawanie owoców na świątecznym stole

Zanim zaczniesz podawać owoce do stołu, musisz przygotować małe ostre noże do ciąć.Fajnie byłoby zaopatrzyć się w narzędzia, które pozwalają wycinać elementy kręcone.

Ponadto, robiąc talerz z owocami, przestrzegamy pewnych zasad:

  • Używanie bananów i jabłka, posyp je najpierw sokiem z cytryny. Pozwoli to zachować ich pierwotny wygląd i zapobiegnie ciemnieniu.
  • Talerz owoców będzie wyglądał ciekawiej, jeśli będzie ozdobiony kawałkami czekolady, cukrem pudrem lub skórką z cytryny lub pomarańczy.
  • Do dekoracji talerza używa się orzechów, listków mięty lub płatków kwiatów.
  • Owoce należy podawać w pięknym naczyniu.
  • Szaszłyki są często używane do ozdabiania talerza z owocami.

Ważnym punktem jest fakt, że do krojenia należy używać tylko świeżych owoców. W takim przypadku danie będzie wyglądało pięknie.długi czas.

Plastry owoców można układać na talerzu w różnych kształtach. Najczęściej używają sylwetki ognistego ptaka, motyla, wieży.Danie dla dzieci ułożone jest w postaci bajkowego bohatera. W rocznicę z owocami możesz wyznaczyć znaczącą datę. Ustawienie stołu w domu, którego zdjęcie przedstawiono poniżej, powie Ci opcje dekorowania plasterków owoców.

Na wideo:5 life hacków jak pięknie kroić owoce.

Duże naczynia do nakrycia stołu

Duże naczynie w dekoracji zajmuje główne miejsce w kompozycji. Należy na nim kłaść wszystkie rodzaje talerzy, które są używane podczas uczty. Wygląd naczynia do serwowania może różnić się od pozostałych dań, ten krok doda oryginalności projektowi uczty.

Duży talerz może być wykonany z droższych materiałów: srebrnej lub ciemnej porcelany, ale musi być połączony z całością.

Potrawy powinny znajdować się w odległości co najmniej 50 cm od siebie i 1 cm w stosunku do krawędzi stołu Stojak na talerze zdejmuje się dopiero przed podaniem pustynia.

Nakrycie stołu z figurami

Tradycyjnymi i niezastąpionymi elementami wystroju stołu są różne figury składane z serwetek, mini- figurki i świece.Istnieje wiele opcji projektowych, ale najczęściej figury dobierane są zgodnie z tematem święta. Poprawne będzie również użycie wazonów z bukietami kwiatów.

Nastawa szklana

Szkło stół jest piękny sam w sobie. Podczas serwowania nie jest zbyt wygodne używanie obrusu, ponieważ stale się ślizga i ślizga. Zwracamy uwagę na kilka wskazówek, które pomogą udekorować świąteczny stół szklaną powierzchnią.

Tekstylia na stole w formie serwetek muszą być obecne.Zapewni to wyeliminowanie nieprzyjemnych dźwięków szkła podczas używania sztućców i przyborów oraz dyskomfortu podczas dotykania zimnej szklanej powierzchni.

Warto postawić na elegancję i piękno nakrycia stołu. Tekstylia pomogą ukryć część widoczną przez blat, czyli kolana i nogi gości.Oprócz standardowych serwetek szklany blat można przykryć bieżnikiem.

Wskazówki dotyczące serwowania

wartość:

  • Jeśli danie jest niekompletne, sztućce ustawia się w następujący sposób: uchwyty znajdują się na stole, a końcówki spoczywają na talerzu do serwowania.
  • Jeśli istnieje potrzeba odejścia od stołu, a proces jeszcze się nie skończył, to sztućce układa się na wierzchu talerza w poprzek w ten sposób: widelec patrzy w stronę lewy z zębami i czubkiem noża w prawo.
  • W przypadku, gdy posiłek jest skończony i gotowy do następnego dania, nóż i widelec są umieszczone równolegle do siebie nieco w prawo, mniej więcej w pozycji wskazówek zegara pod numerami 4 i 5.
  • Jeśli już skończyłeś z zupą, włóż łyżkę do półmiska, co symbolizuje gotowość do spożycia kolejnego dania.
  • Serwetka na krześle oznacza, że ​​gość wyszedł na chwilę, a jeśli został zostawiony na lewo od talerza, oznacza to koniec posiłku.

6 sposobów składania papierowych serwetek (1 film)

Ciekawe przykłady (88 zdjęć)

[5 12]