Jak nakryć stół na herbatę: właściwe ustawienie i świąteczna dekoracja | +64 zdjęcia

Picie herbaty jest dość powszechnym codziennym procesem. Ale czasami zdarzają się przypadki, w których konieczne jest zorganizowanie przyjęcia gości zgodnie ze wszystkimi zasadami. Dotyczy to nie tylko korzystania z oryginalnej usługi, ale również prawidłowego rozmieszczenia instrumentów, a nawet stołu. Każdy drobiazg (widelce, nóż i łyżki) jest tutaj ważny. Nakrycie stołu herbacianego powinno odbywać się zgodnie z ustalonymi zasadami etykiety. Rozważ proces przygotowywania i dekorowania uczty.

Przygotowanie do rejestracji

Aby zorganizować urlop należy przestrzegać kilku zasad i zaleceń. I musisz zacząć przygotowywać się z wyprzedzeniem. Przede wszystkim dotyczy to doboru odpowiedniego stołu.

Stół

Istnieją pewne wymagania dotyczące wyboru stołu do picia herbaty. Na przykład rozmiar blatu powinien być taki, aby można go było łatwo umieścić na wszystkich sztućcach, smakołykach i herbacie.Powinno to również uwzględniać liczbę gości. Jeśli nie ma odpowiednich mebli, możesz zorganizować przyjęcie herbaciane zgodnie z zasadą „bufetu”. W takim przypadku będziesz musiał zrezygnować z krzeseł, co zapewni swobodny dostęp wszystkim gościom. Ta opcja jest idealna na ceremonie w ciągu dnia.

Jeżeli przyjmowanie gości odbywać się będzie w małym pomieszczeniu, to do aranżacji mebli należy podchodzić bardzo ostrożnie. Jeśli pozwala na to obszar, lepiej umieścić stół pośrodku. W przeciwnym razie najlepszym rozwiązaniem będzie lokalizacja przy ścianie. Pierwsza opcja jest dobra, ponieważ wszyscy goście będą mieli swobodny dostęp do stołu.

Kolor

Przed podaniem świątecznego stołu należy zwrócić szczególną uwagę na kolorystykę. Wszystkie elementy muszą być ze sobą optymalnie połączone.Dotyczy to przede wszystkim obrusów, serwetek i wnętrza. Biały stolik to klasyczna opcja, można na nim położyć serwetki i zestaw do herbaty w jasnych kolorach.

​​

Aby dodać pikanterii oprawie można wykorzystać bukiet przygotowanych kwiatów w ciekawym i oryginalnym wazonie. Ważne jest również, aby kwiaty zostały odpowiednio dobrane i złożone w oryginalną kompozycję.

Kwiaty nie powinny mieć mocnego, wyraźnego zapachu, aby nie zakłócać aromatu herbaty i słodyczy. Powinny jedynie ozdobić wnętrze, ale nie przeszkadzać w ceremonii.

Tło

Nakrycie stołu deserowego zaczyna się od wyboru obrusu, bo to on jest tłem i powinien wyglądać pięknie...W tym celu zaleca się brać produkty z naturalnej tkaniny. W takim przypadku obrus powinien mieć odcień łóżka: jasnoniebieski, jasnoróżowy, kremowy, szary.

Oczywiście są wyjątki. Należy tutaj pamiętać, że kolor wpływa na nastrój gości, dlatego do wyboru obrusów należy podejść bardzo ostrożnie.Tekstylia powinny być dopasowane do wybranego tematu święta. W razie potrzeby możesz użyć kontrastowego koloru.

Najważniejsze, aby obrus był optymalnie skomponowany z kolorystyką pomieszczenia, a na jego tle dobrze skontrastowano zestaw do herbaty, serwetki i dekoracje. To ustali właściwy akcent.

Doskonałym rozwiązaniem będzie wybór obrusu ze wzorem.Najczęściej preferowane są płótna z jasnymi kropkami lub klatką. A żeby dodać odrobinę romantyzmu, lepiej znaleźć obrus z kwiatowym wzorem.

Istotny jest również rozmiar obrusu. Powinien zakrywać krawędzie stołu i wisieć nie więcej niż 35 cm, w przypadku stołu okrągłego lub owalnego wartość ta wynosi 25 cmZaleca się również wybór gotowych pokrowców, które idealnie owijają się wokół blatu.

Serwetki

Nakrycie słodkiego stołu nie jest kompletne bez serwetek. W takim przypadku nie zaleca się używania jednorazowych produktów papierowych.Oczywiście, jeśli mają oryginalny wygląd i są optymalnie połączone z obrusem, to ich użycie jest dopuszczalne, zakaz dotyczy tylko produktów monotonnych i nudnych.

Od niedawna zwyczajowo pod talerze umieszcza się serwetki. Ale dziś różne postacie z nich, które są układane bezpośrednio na urządzeniach, staną się oryginalnym rozwiązaniem. To doda ceremonii radości.

Na wideo:etykieta na stole: jak i jak serwować stolik do herbaty.

Układanie i dekorowanie deserów

Układanie deserów nie jest łatwym i wymagającym procesem. Oczywiście możesz to zrobić podczas samego picia herbaty. Ale to nie jest najlepsze rozwiązanie. Umieszczenie i dekorację deserów należy wcześniej przemyśleć. Eksperci zalecają tworzenie układów i przemyślenie wszystkiego w głowie. Dzięki temu unikniesz kłopotów związanych z ceremonią.

Należy uwzględnić następujące aspekty:

  • kompozycja będzie asymetryczna lub symetryczna;
  • czy dopuszcza się stosowanie stojaków wielopoziomowych lub poczęstunku ze spodkiem;
  • Ułóż desery na środku lub bliżej brzegów.

Zaleca się rozpoczęcie ekspozycji deserów od środka stołu, stopniowo przesuwając się do krawędzi. Aby to zrobić, użyj podstawek, półek, wysokich pojemników i ozdobnych pudełek papierowych.Z ich pomocą można efektywnie wykorzystać wolną przestrzeń na blacie stołu. Ta metoda jest bardzo popularna.

Dobre opcje to:

  • ciasto w środku;
  • małe podstawki ze słodyczami;
  • Wysokie wazony z karmelowymi smakołykami na krawędzi.

To klasyczne opcje aranżacji deserów podczas ceremonii parzenia herbaty. Oczywiście możesz skorzystać z bardziej oryginalnych rozwiązań.

Ważne! Nie zaleca się podawania przystawki po słodkim. Nie można również umieszczać deserów w szklankach, do tych celów używa się specjalnych naczyń, takich jak miski.

Koncepcja i poziomy zakwaterowania

Dekorując ceremonię parzenia herbaty warto wybrać koncept. Alternatywnie może być zorganizowany w stylu chińskim, japońskim lub rosyjskim.Ta ostatnia jest bardzo popularna, ponieważ stanowi rdzeń naszej kultury. Głównym elementem jest tu samowar. Doda przyjęciu oryginalności i niezapomniania.

Oczywiście ważne są również poziomy deserów. Ważne jest, aby wziąć pod uwagę ich liczbę. Powinny być umieszczone tak, aby był do nich otwarty dostęp.Jeśli stół jest mały, to warstwowe rozmieszczenie jest jedyną opcją, aby ukryć tę wadę.

Naczynia specjalne

Naczynia specjalne służą do umieszczania deseru na stoliku do herbaty. Bez niej niemożliwe jest przeprowadzenie pełnoprawnej ceremonii. Aby rozwiązać ten problem, stosuje się różne wzory, które różnią się kolorem, kształtem i wyglądem.

Do dekoracji stołu do picia herbaty zaleca się użycie następujących naczyń:

  • półki proste i wielopoziomowe;
  • specjalne stojaki na słodycze i ciastka;
  • tacki na ciasto;
  • talerze deserowe o różnych kształtach i kolorach.

Dobrą opcją byłoby użycie talerzy w formie kwiatów lub owoców.W każdym razie słodycze przynoszą radość i zabawę, więc ich prezentacja powinna być z tym spójna. Dotyczy to nie tylko kształtu, ale także odcieni. Mogą to być naczynia w fioletowo nakrapiane lub malinowo-żółte.

Do dekoracji stołu zaleca się również stosowanie wysokich szklanek, szklanych wazonów, misek, spodków oraz wielopoziomowych półek.

Alternatywnie można zastosować następujący schemat:

  • przykryj stół niebieskim obrusem i serwetkami;
  • Ciasto w samym środku na jednej niskiej półce;
  • cukiernica z łyżeczką;
  • wino, mleko lub inne dodatkowe napoje;
  • można podawać kawę ze śmietanką;
  • masło z nożem na spodku;
  • wata cukrowa na szkle, która nada dekoracji lekkość i poczucie nieba;
  • udekoruj potrawy mandarynką, a także użyj do tego cytryny;
  • Zostaw część stołu na filiżanki herbaty.

Takie nakrycie stołu na herbatę jest optymalne na ceremonię w piękny letni dzień. W takim przypadku wszystkie urządzenia na stole muszą być ze sobą optymalnie połączone.Dlatego lepiej kupować zestawy składające się z określonej liczby talerzyków, kubków i podstawek na słodycze.

Ważne! Szczególną uwagę należy zwrócić na pozostałą wolną przestrzeń na stole. Może służyć do przechowywania dodatkowych lekkich smakołyków.

Elementy dekoracyjne​​

Dekoracja stołu do picia herbaty polega na zastosowaniu różnych elementów dekoracyjnych. Dobrym rozwiązaniem byłoby stworzenie tabliczek z nazwami deserów. Jednocześnie muszą odpowiadać tematyce. Również oryginalnym dodatkiem będą różne fantazyjne flagi, które dodadzą projektowi pikanterii.

czas na robienie deserów. W takim przypadku najlepszym rozwiązaniem byłby wazon o innym składzie. Latem może to być bukiet kwiatów, a jesienią może być zbiorem liści o różnych odcieniach. W każdym razie tutaj musisz włączyć wyobraźnię lub obejrzeć filmy tematyczne.

Jako element dekoracyjny można wykorzystać również konwencjonalną wielopoziomową półkę. Wystarczy z niej zrobić piramidę, wypełniając ją słodyczami lub różnymi deserami.

Akcesoria dodatkowe

Podczas ustawiania stołu należy zwrócić szczególną uwagę na akcesoria dodatkowe. Od nich będzie zależeć, jak wygodnie będzie gościom zorganizować ceremonię parzenia herbaty.

Wśród dodatkowych urządzeń i urządzeń warto wyróżnić:

  • pęsety specjalne;
  • miarka do słodyczy;
  • łyżki do lodów;
  • Papierowe foremki na ptysie i muffinki.

Wybór słodyczy

słodycze. Potrawy powinny być małe i porcjowane. Pozwoli to gościom bez problemu wziąć je do ręki i cieszyć się smakiem.

Dobrym rozwiązaniem byłoby:

  • Babeczki lub ciasto.To główne smakołyki dla gości. Często umieszcza się je na środku stołu.

  • Profiteroles, musy i ciasteczka.Takie lekkie desery powinny być obecne na każdej ceremonii parzenia herbaty.

  • Słodycze i inne słodycze.Czekolada i karmel, marmolada, galaretka i pianki są komplementarnymi smakołykami i służą do wypełnienia stołu.

Wybierając słodycze należy zwrócić uwagę na ich wygląd. Powinny odpowiadać koncepcji picia herbaty i być optymalnie połączone z tłem.Dobrym rozwiązaniem byłyby słodycze w prezencie. Z ich pomocą możesz nadać recepcji radość. Goście na pewno zostawią dobry komentarz.

3 pomysły na słodki stół (1 wideo)

Opcje pięknego projektu (64 zdjęcia)

.